Skip to content

Oh oh Den Haag (deel 2)

januari 19, 2011

Deze week wordt er dan eindelijk geprotesteerd tegen het hoger onderwijs- en onderzoeksbeleid van ons nieuwe kabinet. Al jaren wordt er geroepen dat Nederland internationaal moet exelleren en tot de top van kenniseconomieën moet gaan behoren, en al jaren werden er her en der low-profile bezuinigingsmaatregelen genomen die de weg daarheen eerder bemoeilijkten dan vrij maakten. Zo was het ingevoerde nieuwe leenstelsel al een klein beetje zorgelijk omdat je je kon afvragen of de drempel om te gaan studeren toch niet een beetje groter werd. En over de koers die er met academisch onderzoek werd gevaren heb ik mijn ideeën hier al vaker geventileerd. Maar de katalysator is nu natuurlijk het pakket aan bezuinigingsmaatregelen van het huidige kabinet Rutte, die zowel onderwijs als onderzoek treffen.

Dat deze bezuinigingen niet goed zijn voor de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek staat buiten kijf; Meer afstudeerders in minder jaar om de boetes te omzeilen zal ten koste gaan van van de kwaliteitseisen die er aan kennis en vaardigheden van studenten worden gesteld, minder overheidsgeld voor onderzoek betekent minder onafhankelijk en fundamenteel onderzoek. Maar wie goed opgelet heeft, zag het ook al van ver aankomen en eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelfs al een beetje verslagen en protest-moe was. Blijkbaar hebben we (nog steeds) een kabinet dat onderwijs en het algehele kennisniveau van een land niet meer beschouwt als een heilig huisje. En dus moet je in tijden van crisis ook daar bezuinigen. Stomme beslissing natuurlijk, maar het komt niet onverwacht en is ook niet verbazingwekkend.

Echter toen ik vanmiddag naar het spoeddebat hierover zat te kijken, overviel mij toch een nieuwe aanval van frustratie. Niet over de bezuinigingen zelf, maar over het feit dat de staatssecretaris van onderwijs doodleuk stond te beweren dat zijn kabinet nog steeds de titel van beste kenniseconomie aan het nastreven was. Dat er nog steeds ruimte was om international tot de top 5 ranglijst te behoren. Waarom kan zo’n man niet gewoon eerlijk zeggen dat dat er even niet in zit? En dan nog de uitspraak dat universiteiten best opleidingen kunnen schrappen omdat die elders al aangeboden worden, die werd gevolgd door de bewering dat er geen ontslagen hoeven te vallen. Waar precies denkt meneer Zijlstra dan dat die docenten en medewerkers van zo’n opleiding heen gaan?

Ach ja, misschien ziet hij wel voor zich hoe docenten en studenten straks gaan forenzen van en naar enige universiteit in Nederland die opleiding X in de toekomst op grote schaal aanbiedt. Gewoon lekker met de auto, want van de OV jaarkaart blijft ook niet veel over en bovendien heeft de VVD ons bredere wegen beloofd. Of nog beter: stop alle opleidingen in Den Haag. Dan hoeft de PVV zich, zoals vanmiddag het geval was, ook geen zorgen te maken over het betalen van bussen die protesterende studenten en medewerkers naar het Malieveld moeten brengen.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: