Skip to content

Verboden Liefdes

februari 14, 2010

“Ja, ik verwacht bergen post”, zei John Bakker van de ANWB afgelopen vrijdagochtend tegen Giel Beelen op de vraag wat hij met Valentijnsdag ging doen. Even overwoog ik om hem een kaartje te sturen met “lieve John, je hebt zo’n mooie stem”, opdat ie niet teleurgesteld zou zijn. Ik heb de gedachte snel verworpen, maar terwijl Beelen doorkletste, mijmerde ik onder de douche nog wel een beetje door over Valentijnsdag. Ik heb een raar soort haat-liefde verhouding met die dag. Het concept vind ik nog steeds leuk, maar ergens sluipt er altijd de gedachte in dat mijn liefdesleven nog steeds grotendeels afwezig en voor het andere deel een puinhoop is. En dat er van de dag dus niets te verwachten valt.

Toch ik ben ook niet een van die mensen die het volledige onzin vinden om een dag uit te kiezen die om de liefde draait. De kritiek dat je de andere 364 dagen van het jaar ook je liefde voor iemand kunt tonen, betekent niet dat iedereen dat lukt. De mensen met een relatie misschien wel (ook al verzanden die ook regelmatig in een zombiemodus), maar voor zoekende en af-en-toe datende singles zoals ondergetekende is je liefde verklaren een hele andere koek. Voor die mensen valt er op zo’n dag tenminste nog iets te beleven. Nou ja, dan moet je natuurlijk wel een doelwit hebben, of een doelwit zijn. En er zijn uiteindelijk weinig mensen die überhaupt iets durven.

Maar ook als heb je geen heimelijke verliefdheid of kans hebt, valt er op 14 februari toch ook iets te winnen. De legende gaat dat Sint Valentinus tegen de regels in een christelijke vrouw met een heidense soldaat liet trouwen, omdat hij de liefde tussen die twee belangrijker vond dan de status quo. Valentijnsdag gaat dus eigenlijk om ons respect voor de liefde. Inclusief en vooral het soort liefde die niet “kan”, omdat het niet in ons laatje met normen en waarden hoort.

Verboden liefdes, liefdes met leeftijdsverschil, klassenverschil, tussen geloven, liefdes op de werkvloer, tussen mensen van dezelfde sekse, enzovoort. Alle soorten waarover we vaak meteen de neiging hebben te oordelen. Omdat we zo zijn opgevoed, omdat we er bang voor zijn, er slechte ervaringen mee hebben, of omdat we het ons gewoonweg niet voor kunnen stellen. En dat terwijl de populaire cultuur bol staat van de boodschap dat liefde maar nauwelijks te sturen valt. En dat de gevoelens en ervaringen van de één niet die van de ander hoeven te zijn. Laten we daar, in stilte of hardop, toch minstens 1 dag in het jaar even bij stilstaan.

Ik wens iedereen een hele mooie Valentijnsdag!

Advertenties
One Comment leave one →
  1. Inge permalink
    februari 15, 2010 12:53 pm

    Mooi 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: