Skip to content

Academia 2009

augustus 31, 2009

Het begint erop te lijken dat het tij heel langzaam keert. De  voortgaande recessie en de grote toestroom van nieuwe studenten die niet vooraf financieel wordt gecompenseerd hebben er voor gezorgd dat de kritiek van universitaire besturen op de overheid aardig aan begin te zwellen. Met deze kritiek komt ook de onvrede over het reeds bestaande financieringssysteem en de angst voor nieuwe bezuinigingen bovendrijven. Men beseft dat het onderwijs lijdt onder het systeem, evenals de onafhankelijkheid van sommige wetenschappelijke disciplines die niet in het toegepast onderzoek thuis horen.

Dom_UU_2

Tijdens de opening van het Utrechts Academisch Jaar ging de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschap er luid en duidelijk op in: De overheid claimt de kennismaatschappij en leurt met internationale ranglijstjes, maar de rijksinvesteringen in het onderwijs zijn het laagst van heel Europa. Vormen van niet-collectief of bedrijfsgefinancierd onderzoek komen in het gedrang, kleine opleidingen verdwijnen en de kwaliteit van grote opleidingen gaat hard achteruit. Tot slot werd de maatschappelijke rol van onderzoekers ook onder de loep genomen: “Al die prachtige initiatieven ten spijt, moet het begrijpelijk naar buiten brengen van wetenschap naar een breed publiek ook bij universitaire bestuurders en collega- onderzoekers gaan meetellen. Onderzoekers verdienen nu weinig bonuspunten met publiekslezingen, scholiere activiteiten of andere inspanningen richting maatschappij”, aldus meneer Dijkgraaf. En van ‘weinig’ kun je gerust ‘geen’ maken.

Net als in de economie en de politiek schommelt de status van de wetenschap in een soort conjunctuurgolf tussen plus en min, tussen links en rechts, tussen toegepast bedrijfsmatig en onafhankelijk publiek. Laten we hopen dat we van dat laatste de komende tijd meer zien.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: