Skip to content

De retoriek van Wakker Nederland

augustus 2, 2009

“Publieke zenders één pot nat”, zo kopte de Telegraaf een week geleden. Uit een “representatief onderzoek” – dat is belangrijk natuurlijk, al was het maar omdat het beter klinkt – onder 678 personen in opdracht van Wakker Nederland (dus ook de Telegraaf) zou blijken dat mensen zich niet of nauwelijks verbonden voelen met publieke omroepen en vaak niet zouden weten van welke omroep programma’s afkomstig zijn. Onderzoeken in opdracht van partijen met een bepaald belang vind ik altijd een beetje eng, maar de uitkomst van dit onderzoek wil ik wel geloven. De ontzuiling was al bezig voordat Nederland ‘wakker werd’, zullen we maar zeggen. De conclusies die Wakker Nederland naar aanleiding van het onderzoek trekt, zijn echter typisch.

“Dit onderzoek bevestigt dat er behoefte is aan omroepen met een heldere signatuur. Zo was het bestel ook ooit bedoeld”, zegt Fons van Westerloo, voorzitter van WNL. “Meer dan 70.000 mensen zijn lid geworden van WNL, dat zijn allemaal personen die weer duidelijkheid willen.”

Nou nee, beste meneer van Westerloo. Het onderzoek bevestigt dat goede programma’s voor de kijker belangrijker zijn dan de omroep of het merk dat er achter zit. En elke omroep maakt goede en slechte programma’s, dus kijkers verzamelen naar eigen smaak van alles wat. Ondanks de nieuwe reclames van KPN en kabelaars stelden wij eigenlijk al heel lang onze eigen TV avond samen. Die 70.000 mensen die lid zijn geworden van WNL zijn dus NIET op zoek naar een opleving van het oude omroepbestel, maar hopen dat er bij uw omroep nog een aantal programma’s te halen valt waar zij zich in kunnen vinden.

De rest van Nederland denkt overigens van niet.

One Comment leave one →
  1. Erik permalink
    augustus 3, 2009 7:42 pm

    Ha Eva,
    Helemaal mee eens! De lappendeken van verschillende omroepen was dan wellicht ooit bedoeld om duidelijke levensbeschouwelijke signaturen de ether in te braken, met de komst van het internet is die missie volkomen nutteloos geworden. Een grote zuil (inmiddels kleine niche) hoeft geen tonnen belastinggeld te krijgen om de eigen parochie bij elkaar te houden, want ze kunnen elkaar heel goed vinden op internetfora. Het enige nut van een publieke omroep (zo die er al is, ook daar kun je je twijfels bij hebben), is om verheffende programma’s te maken. Of onderzoeksjournalistiek met een ongewisse uitkomst. Een beetje zoals promovendi subsidieren zeg maar. En dat kan prima op een of twee zenders met de helft van het budget.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: