Skip to content

Twitter & Teheran

juni 22, 2009

“Governments of the Industrial World, you weary giants of flesh and steel, I come from Cyberspace, the new home of Mind. On behalf of the future, I ask you of the past to leave us alone. You are not welcome among us. You have no sovereignty where we gather. We have no elected government, nor are we likely to have one, so I address you with no greater authority than that with which liberty itself always speaks. I declare the global social space we are building to be naturally independent of the tyrannies you seek to impose on us. You have no moral right to rule us nor do you possess any methods of enforcement we have true reason to fear.” John Perry Barlow, A Declaration of the Independence of Cyberspace, 1996

Netwerk had vanavond een item over Iran en Twitter. Wederom werd er een Iraanse inwoner van Nederland bijgehaald om te vertellen over de de ‘Twitterrevolutie”. Ik vraag me af waarom er bij netwerk niemand op het idee komt om bij een dergelijk item even een mediadeskundige dan wel politieke revolutiekenner (of zoiets) te vragen naar de waarde van de sociale netwerken. Ik bedoel, ik ben maar een simpele aio, maar of deze massaprotesten niet zouden zijn volgehouden zonder Twitter, vraag ik me oprecht af. Het grote verschil is misschien vooral dat informatie zich onder het volk op een snellere, meer zichtbare doch ongrijpbare manier verspreidt dan er via mond-op-mond reclame of andere media mogelijk was geweest. Maar ook dat de berichten via de sociale netwerken op het Internet de buitenwereld bereiken in een snelheid en met een volume waarbij censureren een stuk lastiger wordt. Het hebben van controle over deze netwerken is voor Iran daardoor niet alleen een zaak van de nationaal, maar met name van internationaal belang. Daarvan getuigt niet alleen de irritatie van Iran met de buitenlandse bemoeienis in het geheel (‘wij kunnen onze eigen boontjes wel doppen’), maar ook het feit dat ondertussen de Amerikaanse overheid onze Twitterbeheerders heeft verzocht hun updates uit te stellen tot het nacht (en dus stil) was in Iran. En in het regisseren van mediatijdstippen heben de VS inmiddels een aardige reputatie. Het gevecht om controle van nieuwe media is, evenals de hoop die er bij elk nieuw medium weer is, dus niet nieuw.

De journalistiek heeft, net elke andere beroepsgroep, een bovengemiddelde interesse in zichzelf en in nieuwe media. Het spanningsveld waarbij enerzijds de bestaande nieuwszenders a la CNN en BBC het werk onmogelijk wordt gemaakt, terwijl anderzijds de amateur-filmpjes het net overspoelen, is dus een bijster interessant onderwerp om over te berichten. Vreemd, dus eigenlijk, dat de items over dit onderwerp tot nu toe een beetje oppervlakkig blijven. Misschien een klusje voor Francisco van Jole.
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: