Skip to content

Oh Oh Den Haag

juni 16, 2009
Een paar maanden terug had een van onze hoogleraren goed nieuws voor zijn vakgroep. De rest van het instituut had toegegeven dat zijn groep recht had op meer docenten. Het studentenaantal werd te groot, de druk per docent te groot. Dat recht werd vijf minuten gevierd, tot men zich realiseerde dat het recht een wassen neus was: er was nog steeds een vacaturestop. Niet de schuld van de vakgroep, het departement, de faculteit, en zelfs niet het college van bestuur. Er wordt bezuinigd op de eerste geldstroom. Het geld zou (aldus minister Plasterk) zonder verlies via de tweede geldstroom (NWO) weer terugvloeien naar de universiteiten. 

Dat doet het, maar wel op grond van de eisen van NWO. En het NWO is voor competitie in onderzoek, voor samenwerking, voor zichtbaarheid van universiteiten en voor meetbare resultaten. Wie moet vechten om zijn potje met geld is niet meer bezig met onderwijs. Behalve een uiterste basiscontrole worden wetenschappers voor goed onderwijs namelijk niet afgerekend. Wel op het aantal afgestudeerde studenten. Hoe meer we er dus met zo min mogelijk middelen doorheen jassen, hoe beter. En het liefst laten we ze allemaal afstuderen op onderwerpen waar onderzoekers toch al mee bezig waren. De scriptie, voor vele studenten het laatste eigen onafhankelijke stukje wetenschap, verwordt langzaam tot een onderdeel binnen de massaproductie van de academische fabriek. 

Toegegeven, ik overdrijf een klein beetje. Maar raar is het dus niet, dat er gisteren in Den Haag een klein maar luid protest aan de gang was tegen het huidige beleid. Raar is het wel, dat de groep ontevreden academici en hbo’ers maar klein was en voor het grootste deel bestond (op enkele ontslagen docenten uit Leiden na) uit studenten en docenten van de afdeling biologie aan de UU, waar de problemen blijkbaar het meest zichtbaar zijn. Of waar gewoon de dapperste mensen zitten. Binnen mijn departement bleef het vooralsnog stil bij de oproep tot demonstreren, van geesteswetenschappen hoorde ik ook niks. Maar ja, zoals een collega vandaag zei, “daar zijn ze er wel aan gewend dat ze geen geld hebben”.

 

Het belang van de aanwezigheid van meer mensen, en vooral medewerkers bij het eerstvolgende protest mag echter duidelijk zijn. Niet alleen omdat een grotere massa meer bereik heeft, maar ook omdat dat wellicht het ‘daar heb je die studenten weer’ idee dwarsboomt, waar de SP!TS met zijn vreselijk irrelevante kop en illustratie nogal last van had. Wellicht kunnen er de volgende keer wat kritische collegevoorzitters mee, die hun akkefietjes met de minister tot nu toe alleen binnen een kleine kring hebben uitgevochten.

Na wat rondvragen kwam ik er uiteindelijk achter dat de kleine opkomst simpel te verklaren was. Niet doordat de meeste studenten geen idee hebben van beleid, dat wetenschappers alleen maar papierkritisch zijn, noch door politieke belangen bij het college van bestuur. Welnee, ze waren gewoon vergeten de demonstratie rond te twitteren …
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: