Skip to content

De introductie van HDTV: van WK naar EK

mei 19, 2008

Nog een maandje en dan komt het EK voetbal er weer aan. In Utrecht kleuren de volkswijken alweer oranje, geven supermarkten voetbalspelers weg en zijn er weer nieuwe soorten hoofddeksels in omloop. Zoals bij elk groot sportevenement is het natuurlijk ook weer een uitstekend moment om de verkoop van nieuwe televisies te stimuleren. En niet alleen dat, de NOS is van plan het EK uit te zenden in High Definition. Niks wereldschokkends, wellicht. Ze hadden in 2006 immers het WK ook al in HD uitgezonden, met de nodige hiccups, want veel van de decoders die het HD signaal moesten vertalen en doorgeven aan de TV’s bleken te haperen. Dit jaar zullen de set top boxen het hopelijk beter doen, hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is. Voor set top box fabrikanten is Nederlandse markt met zijn specifieke wensen immers maar klein.

De stilte na het WK
Hoe dan ook, de reden waarom de Nederlander twee jaar na het WK nog steeds weinig weet van wat HDTV precies inhoudt (zo blijkt uit eigen onderzoek), laat staan een HDTV abonnement heeft, ligt niet aan de slechte set top boxen. Daar waren we wel overheen gekomen met z’n allen. HD is weer weggeëbd omdat er gewoonweg na het WK niks meer van Nederlandse bodem in HD werd uitgezonden. Gebrek aan voldoende Nederlandse HD producties was de directe oorzaak. Daarbij waren er voor reguliere uitzendingen vanuit Hilversum ook nog een hoop extra investeringen nodig. Bij de commerciële omroepen hebben ze geen haast: de verwachting was niet dat HD de kijkcijfers zou gaan doen stijgen. Bij de NPO wilden ze wel, maar ook daar moest het interne eerst volledig HD geschikt gemaakt worden. Daar zijn ze, zo zeggen ze, nu druk mee bezig.

De lessen van de Publieke Omroep

Ondertussen hadden ze wel het WK kanaal van eerder kunnen gebruiken, om af en toe eens wat op te proberen. Bijvoorbeeld de paar producties en films die er al wel in HD waren, of voor het uitzenden van de Tour de France. Dat werd door de Franse televisie ook in HD opgenomen en uitgezonden. Dat ze dat niet hebben gedaan (en de BBC bijvoorbeeld wel) heeft te maken met het feit dat er zoveel haast toch ook weer niet was. Af en toe iets in HD uitzenden zou de HD producties volgens de NPO niet stimuleren en zou de kijker ook niet interessant vinden, dacht men. Liever wilde men wachten tot het hele technische netwerk klaar was, er wat meer producties waren. Pas dan wilde men uitzendingen in HD gaan verzorgen. Deze houding i s onder andere te verklaren is als je kijkt naar het verleden van de Publieke Omroep en de eerdere gefaalde pogingen om nieuwe technologie te introduceren. HD was in zijn analoge vorm door reeds door de omroep gepromoot, maar ging ten onder. De aanloop naar de breedbeeld uitzendingen van vandaag duurde ook 15 jaar en een pilot project interactieve televisie (2000) had ook niet direct een vervolg. Door deze ervaringen en een altijd krap budget zijn voorzichtig geworden bij de Publieke Omroep. Tot ze zeker weten dat ze wat structureels te bieden hebben, moeten we het voorlopig nog even doen met het PAL signaal.

Maar er is hoop, dit jaar. Het EK wordt namelijk opgevolgd door de Olympische Spelen, dat ook in HD zal worden uitgezonden. En hoewel het daarna wederom even stil zal zijn, hebben de kabelmaatschappijen een maand geleden gedaan wat onze overheid niet durfde: extra geld geïnvesteerd zodat de Publieke Omroep zijn infrastructuur sneller klaar kan maken. Over een krap jaar moeten we dus de eerste Nederlandstalige uitzendingen in HD kunnen zien. Wanneer de Publieke Omroep dan toch zijn nek uitsteekt, worden misschien ook de commerciële omroepen eens wakker.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: